Genomförda projekt - Together

TOGETHER är namnet på det projekt som genomfördes i maj/juni 2010. Efter två års ideellt arbete blev det då möjligt för oss i Kenya Ung att bjuda hit tolv kenyaner, alla med en egen, mycket gripande livsberättelse. Hälften av dessa var från barnhemmet Gustaf Center, vilket ligger i bergsorten Kimilili i nordvästra Kenya. Barnhemmet har startats upp av Svenska Mount Elgonföreningen i Kisa, med vilka Åtvidabergs Kenyaförening har ett samarbete.  Resterade sex personer var från Nairobis slum och är en del av PendoAmani (Åtvidabergs Kenyaförenings samarbetsorganisation i Kenya).

Tillsammans med dessa tolv kenyaner genomförde Bildningscentrum Facettens musikprofil en kritikerrosad sång- och dansturné med sammanlagt tio föreställningar runt om i Sverige. Kenyanerna höll även i workshops om deras vardag och livet i Kenya på ett tjugotal ställen, främst i olika skolor. Dessa blev mycket uppskattade.

I och med TOGETHER skapades det ett oerhört engagemang att vilja hjälpa till, en vilja att lära och ta del av andras kulturer och att försöka förstå. En del av den vinst som vi fick från projektet har gjort det möjligt för oss att starta ett Internetcafé, samt påbörja ett arbete för att starta upp ett dagcenter kallat Zakale i slumområdet Juja utanför Nairobi. Där kan gatubarn ta del av olika aktiviteter inom bland annat musik, dans, teater och akrobatik. Resten av vinsten går till uppbyggandet av en musik- och dansskola knuten till barnhemmet i Kimilili. Projektet har även bidragit till att Åtvidabergs Kenyaförening har fått många nya medlemmar och måndasgivare som gör det möjligt att stödja flera kenyaners utbildning, bostad och mat. Vi har även sett ett enormt engagemang för fortsatt samarbete och nya projekt hos flertalet av de skolklasser som kenyanerna besökte. En klass har redan samlat in så pass mycket pengar att de kan stödja en flickas skolgång i Kenya. Även på vår egen skola har elever påbörjat nya projekt för att fortsätta samarbetet med Kenya och verka för ett rättvisare samhälle.

RSS 2.0