Back in business

Jambo,

då var man hemma igen på allvar, tillbaka till skola och läxor. Jag (Sandy) kan med säkerhet säga att vi alla längtar galet mycket tillbaka till Kenya! Just nu är klockan 11 i Nairobi, och hade vi fortfarande varit där så hade vi troligen besökt någon organisation eller marknad just nu. Japp, det är det jag sitter och tänker på, hur det kunde ha varit om vi valt att stanna en vecka till.

Men vi har en termin att se fram emot med diverse aktiviteter för studenter och så vidare, och i ett försök att vara positiva så glömmer vi att vi har tusentals saker att hinna med innan dess. Together klarar vi allt, och efter denna livsresa som vi har varit med om vet vi vad vi behöver jobba mer med. Vi vet vad som behövs att göras, och vi kommer att göra det.

Nu måste jag kila iväg, vardagen kallar!
Kwaheri

Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *


Inlägg i efterhand...

Hej alla bloggläsare!

Nu är vi hemma i det kalla Sverige igen. Vi skulle gärna ha stannat ett bra tag till! Tack så mycket till alla er som följt våran blogg. Roligt att se att det finns så många läsare och att ni kommenterar. Förlåt att vi inte uppdaterat bloggen under de senaste dagarna, men som tidigare skrivet var inte internetuppkopplingen på topp under vår resa till Nakuru och Kimilili, och den sista dagen i Nairobi var minst sagt hektisk för att hinna med så mycket som möjligt innan vi skulle hem. Nu kommer i alla fall lite bilder och en summering om vad vi sysslat med under de senate dagarna.


Kimilili 21-22 februari

Som vi skrev i ett tidigare inlägg anlände vi till Kimilili under söndagseftermiddagen (20 februari) och vi fick ett mycket varmt välkomnande. Det var helt underbart!
...
Välkomnande med dans. Dräkterna med svenska flaggans färger är en av de saker de köpt in för pengarna de fick från TOGETHER.


Bjöds även på teater...


...och musik :-)


Måndagen ägnade vi åt KISEA, en organisation som jobbar för människor med "speciell needs" och människor som är "intellectual challenged". Vi besökte många olika projekt som de jobbar med och det var en mycket, mycket tuff dag för oss. Dels på grund av att det kanske var bland de varmaste dagarna under vår vistelse i Kenya och dels mentalt då det var jobbigt att besöka alla dessa människor och se hur de levde.
Efter att vi besökt ett av dessa projekt fick vi reda på att vi skulle kolla så att vi inte hade några insekter som kröp på våra  ben. Tydligen fanns de så kallade "jiggers" (är inte säker på hur det stavas) som biter och sen tar sig in innanför huden. Det var inte så roligt att höra då vi hade gått bland dessa i shorts och sandaler. Vi blev inte heller lugnare då en kommunanställd sedan frågade om vi var rädda. Han sa något i stil med:
"Ni behöver inte vara rädda. De biter på natten, så då märker ni inget. Sedan tar det ungedär två veckor då de lägger massa ägg i eran kropp. Sedan är det kört." Nejnej, vi behövde INTE vara rädda!
En annan lite jobbig upplevelse under dagen var under ett resturangbesök då det kom fram en äldre kvinna som skrek och pekade på oss. Hon var jätteupprörd. Tydligen ville hon ha pengar.

...

Tisdagen spenderade vi på barnhemmet. Det var jätteroligt att träffa alla igen, men tyvärr fick vi aldrig chans att träffa Edward som nu går på en internatskola. Det var lite av en besvikelse. Under dagen var vi med på lektioner, umgicks med barnen och vi fick plantera egna träd. Det var dröm som gick i uppfyllelse, att plantera ett eget träd i Afrika. Vi bjöds även på underhållning och massor av fina presenter. Vi bjöd på kakor och godis och överlämnade även alla de leksaker som vi samlat in inför resan. Tack till er alla som bidragit! Barnen blev överlyckliga!!!
Här kommer lite fler bilder från vår vistelse i Kimilili:

Mimmis träd vid barnhemmet har blivit ganska stort :-)


Ingemars träd :-)


Barnen gillar John. Här berättar de skämt för varandra.


De små  håller gärna i handen




Överlämnande av brev. Här har vi Daniel, som har blivit väldigt lång!


Trädplantering :-D






Överlämning av leksaker och bollar


Fantastiskt uppträdande




Vi med Elizabeth, som tyvärr har varit sjuk. Hon håller på att återhämta sig nu. Tygerna vi har på oss var en av de gåvorna vi fick.



Onsdagen 23 februari

Idag väntade en lång bilresa tillbaka till Nairobi. Vi bestämde oss för att åka ganska tidigt på morgonen för att inte komma fram så sent. Micke sa till vår chaufför (som vi återigen måste säga är helt underbar, han kör helt fantastiskt på de skumpiga vägarna, säkert och mjukt) att det berodde på oss tjejer när vi skulle komma iväg, så vi bestämde oss för att visa det motsatta. Vid halv sju när de andra vaknade satt vi påklädda och klara i sofforna och väntade i mökret.
Vi lämnade Kimilili ca 07.00 och var tillbaka i Nairobi ca. 17.30. Vi stannade några gånger längs vägen för att äta och även vid en utsiktsplats där det även fanns massor av hantverk. Vi lyckades med att förhandla fram ännu bättre priser än vid marknaden vi besökte under föregående fredag. Kvällen avslutades med besök på Java House och sedan ett möte med Miche Miche (John). Också ett stort TACK till honom som följt med oss under hela resan och sett till att det blivit en fantastisk resa!

Fin natur och underbar utsikt längs vägen



Mindre fin väg


Vid utsiktplatsen, försäljarna kom direkt och började dra i oss för att visa sina saker. Vi var lite oroliga att plattformen vi stod på skulle rasa när alla kom och ställde sig runt oss. Ni ser lite utanför räcket hur det redan hade rasat.


Torsdagen 24 februari

Sista dagen i Kenya, känns riktigt tråkigt att åka hem. Vill stanna kvar i värmen och hos alla våra underbara vänner.
På förmiddagen gick vi till Toy Market där vi mötte upp John. Vi tog oss sedan "down town" där vi åt och också träffade Mike och Josef. Vi hade ett litet möte om framtiden mm. innan vi vandrade vidare mot Kenyatta International Conference Centre där vi skulle åka upp till toppen för att få en utblick över Nairobi. Påvägen stannade vi även för att för första gången få möta Mikes fästmö Terry (äntligen!). Hon var jättetrevlig och de var så söta tillsammans!

Uppe i Kenyatta International Conference Centre



På kvällen var vi bjudna hem till John och Petronilla, John skulle laga kenyansk mat. :-) Till en början såg det inte så ljust ut då Chumari (vår chaufför) sa att vi troligen skulle bli 3 timmar sena på grund av alla bilköer, men med hans smarta vägval och labyrintkörning genom olika kvarter kom vi fram betydligt tidigare. Kvällen var underbar, alla var där: John, Petronilla, Mike, Peter, Robert, Josef och hans fästmö. De var också såå gulliga tillsammans!  Vi fick äta jättegod kenyansk mat och eftersom Mike fyller år den 25 feb (fredag) så hade vi köpt en tårta till honom.



En kenyansk tradition är tydligen att hälla vatten på födelsedagsbarnet, så John och Josef hade jättekul med att hälla vatten på honom, och gnida in tårta i Mikes ansikte och på hans tröja. Vi hade sjukt roligt och att se Mike och Josef tillsammans, att se hur de skojade och drev med varandra var väldigt underhållande. De är som bröder. Vi förstår att John, Mike och Josef har kul tillsammans och vi är så glada att ha dem som vänner och i föreningen!

Hälla vatten


Dags för tårta..


Det blev ganska sent och till sist var det dags att säga hej då. Det är det värsta som finns och var väldigt, väldigt jobbigt. Det var svårt att hålla tårarna tillbaka. Men som tur är kommer John till Sverige nu i vår och vi hoppas på att snart få se alla igen. Det här är knappast sista gången vi besöker Kenya!



Fredagen 25 februari

Idag lämnade vi Guest Houset cirka 05.30. Vi kom hem sent från John och Petronilla och sedan skulle vi packa så det blev inte många timmars sömn. Planet lämnade Nairobi strax efter halv nio och vi landade i Amsterdam cirka 14.30 (16.30 kenyansk tid) där vi hade ett antal timmar att spendera i alla affärer innan planet avgick till Linköping. Schiphol (Amsterdam flygplats) är hur stor som helst! Massor av affärer och för att inte tala om avgång och landningsområdet, det tog minst 5 minuter från landingsbanan till att flyplanet kört dit vi skulle stiga av planet. Påvägen körde vi på en slags bro över en större väg och över en flod! 
Vi landade i Sverige strax efter 22.30 och vi måste säga att vi har haft en väldigt tur med våra flygresor, både till och från Kenya utan några större förseningar.

Den här resan har varit helt undebar, ett minne för livet! Det är svårt att beskriva och det känns som det fortfarande inte riktigt har sjunkit in att vi faktiskt har varit i Kenya. Vi saknar alla oerhört mycket, men vi är övertygade om att vi snart kommer träffas igen. Fortsätt att läsa vår blogg. Vi kommer uppdatera med lite fler bilder och tankar från vår resa så fort vi får en stund över.

Tack och hej!

Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *


Bilder

Jambo!
Vi är tillbaka i Nairobi igen men vi har lite bråttom just nu, så här kommer de utlovade bilderna från safari och vägen till Kimilili. :-)
.
Fin utsikt vid Rift Valley
Impala antiloper på safarit i Nakuru
Flamingos och pelikaner, den som tittar riktigt noga ser en flodhäst också ;-)
Buffel, och på tal om bufflar..
Senare passerade vi en buffel som hade ett enormt sår som troligtvis ett lejon hade orsakat. Den låg ned och var stilla, så Elin T frågade om den var död. Då säger en nyvaken Sandy (självsäkert) ”Nej, då skulle ju de andra bufflarna ätit upp den!”. Problemet är att bufflar är gräsätare…;-)
Fler söta pelikaner :-)
Fru Noshörning med barn som vilar i skuggan
Här går Herr Noshörning och tjockar sig
En apa ville visa upp sig, låt oss presentera.. *fanfar* BLOTTAREN! :-)
Fin utsikt över Lake Nakuru och stäppen
En liten gnagare
Gänget vid utsiktsplatsen, där vandrade det omkring vilda babianer som skrämde livet på folk :-P
Jj Miche Miche tillsammans med Elin T
Törje vid utsiktsplatsen
En större antilop
En Fru Nilsson med nyfödd bebis, Herr Nilsson satt och spanade i trädet
Zöta Zebror
Jaga myggor på våra rum i Guest Houset i Nakuru
Istället för att jaga The Big Five ägnade vi kvällen åt att jaga mygg :-P
Elin A aka. Myggjägarn, använde diverse föremål för att dräpa myggorna, vid matbordet en köttkniv. ;-)
Vi hade ganska skoj även fast myggen verkligen fanns överallt, och här kommer ännu ett smart citat från den dagen:
Emma till Elin A: (Halvt Panik) ”Öppna inte garderoben, det kan finnas folk där inne!!”
Självklart menade hon mygg, men det blir ju fel ibland..
Tjejerna vid ekvatorn :-)
Våran älskade Miche vid ekvatorn
Vi har fler bilder som är tagna med en bättre kamera, men det finns ingen datorsladd till den så de bilderna kommer upp när vi kommer till Sverige! :-)
.
Kwaheriiiiiiiiiiiiiiiii :-)
.
Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *

Inlägg skrivet i söndags

Hej allesammans,

vi har inte fått Internet att fungera, men nu så .. :-) Just nu befinner vi oss i Kimilili, vi är jättetrötta efter en lång dag så vi kommer uppdatera er om dagens och morgondagens händelser imorgon, förhoppningsvis. Här kommer ett inlägg som vi skrev igår. Bilder går inte att ladda upp för internet är alldeles för långsamt :( men vi har massor av bilder som ska upp på bloggen så fort vi kommer till Nairobi och får ett vettigt internet!


Igår skulle vi vaknat klockan 05.00 för att åka upp till Nakuru klockan 06.00. Men istället väcktes vi vid 05.40 av en stark ficklampa – strömavbrott! Vi kom alltså iväg lite för sent och var inte framme på safarit förrän halv tio. Därmed missade vi både lejon, gepard och giraff, troligen på grund av det underbara soliga vädret som de djuren ville undvika. Men lyckligtvis fick vi se massa andra djur. Och det positiva med den sena avgången var att vi fick möjlighet att se naturen på hela resan upp! Vi åkte genom Rift Valley hela vägen upp och det var rätt häftig miljö. Bredvid vägen gick det vilda zebror!

Imorse lämnade vi Nakuru för en 6,5 h lång resa mot Kimilili och barnhemmet Gustaf Center. Ännu en gång: Kenyas natur är helt underbar! Och åka matato på landsväg är sjukt skumpigt, men vi var relativt skonade ändå eftersom vi har en grym chaufför som kunde sick-sacka mellan väggroparna.

När vi väl kom fram till Kimilili möttes vi av sång och dans. Ett tjugotal barn välkomnade oss med sång/dans-uppträdanden, dikter, teater och tal. De
är så fantastiska! De Kimilili-barnen som varit i Sverige hade också lärt de andra barnhemsbarnen några av de sånger vi sjöng under projektet TOGETHER. De hade lärt sig både ”I have a dream” och ”Africa, beautiful Africa” och när de började sjunga dessa sånger var det så man fick tårar i ögonen! Vi sjöng med och blev även uppdragna för att dansa tillsammans med dem. Det var det bästa välkomnandet man kunde tänka sig.

Efter en kopp te började vi gå bort mot själva skolbyggnaden, där elever satt och jobbade med sina läxor och umgicks med varandra. Tyvärr hade solen hunnit gå ner, men vi fick en liten rundvandring på området och vi fick sällskap av de mindre barnen. De var hur gulliga som helst och ville gärna hålla hand.

Imorgon ska vi bland annat besöka organisationen KISEA och barnhemmet, Mr Gerry har ett fullt schema för oss, kommer att bli riktigt nice!

Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *


Ett kort, litet inlägg :-)

God natt allesammans,
.
här i Kenya är klockan snart halv ett och de sista av oss har äntligen blivit klara med packningen. Båda Elin:arna har gått och lagt sig, (de är jättesöta när de sover!), men vi (Sandy och Emma) tänkte bara skriva ett kort, litet inlägg. Imorgon kl. 06.00 (04.00 svensk tid!) bär det av mot Nakuru, där det finns en nationalpark med fyra av Afrikas "Big Five". Vi hoppas dock att det finns Internetuppkoppling där så vi kan skriva lite mer detaljerat om dagen och om safarit. På söndag åker vi vidare mot Gustaf Center i Kimilili, ska bli jättekul att träffa alla.
.
Nu lite kort om dagen..
.
Det första vi gjorde var att träffa två av de killarna som var i Sverige i maj förra året (den tredje av dem är i Dubai just nu med sin akrobatikgrupp). Det var SÅ roligt att se dem igen, kändes ganska overkligt. När vi sa hej då i våras visste vi inte när vi skulle få se dem igen och det kändes underbart att få träffas igen. Vi fick se deras lägenhet (städad och mycket fin) och stället där de tränar akrobatik. Vi kan också tala om de inte har glömt någon svenska. De kommer fortfarande ihåg: "Skaka rumpa" och "Dä blier inge" (något av ett internt skämt från TOGETHER).
.
På tal om svenska, så har vi försökt lära en annan kenyan (inga namn nämnda) svenska. Vi skrattade så vi fick ont i magen när denna person skulle försöka säga just "skaka rumpa". Det blev då istället "Spank:a rumpa" med ett engelskt uttal, menigen fick då en helt annan innebörd. :-P
.
Under dagen har vi även besökt en organisation kallad Miss Koch Intiative som verkar i det området där Josef är född. 
.
Vi har även fått se Mikes lägenhet (mycket mysig) och prutat tills försäljarna (eller snarare Sandy) blev galna på Masai Market. Sjukt roligt!! Kom över en hel del fynd för billiga summor. Kvällen avslutades med ett besök på en kenyansk restaurang tillsammans med John och Mike. Riktigt billigt och gott! Sedan kom även Pettan :-D
.
Okej, inlägget blev ganska långt ändå.. I alla fall, här kommer lite bilder från dagen. :-)
.
Killarnas lägenhet

Utanför träningslokalen

En riktig cool pastor som voltar (Josef)


När vi åker till och från olika ställen får vi se en hel del. Här är det storkar in the trees (mitt i stan)


Vi har fått se allt möjligt, från Nairobis största sopberg...



... till ett av Nairobis rikaste områden med mångmiljon villor.


Vi och Petronilla :-)



Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *

Kvällen och Bilder från dagen

Nu är vi hemkomna från den Etiopiska Restaurangen där vi åt med en hel massa svenskar. Det var lite speciell mat, den kenyanska maten är so far mycket godare :-) En tradition var att man tillsammans med kaffet åt popcorn! Lustigt! Popcornen gick dock inte till kaffedrickaren...
~"~
Men idag ska vi inte skriva massor, utan det blir bilder istället :-)
Vi börjar med bilderna vi utlovade igår : På 2 av de 4 flickor vars skolgång vi stödjer, som vi träffade igår

Jane



Nelly!


I Kibera: Barnen kom springande för att få ta på oss mzungos. Undrar om det är lyckobringande eller något?
De kom och sprang allt de kunde, hela tiden, bara för att lägga handen på en. Sjuk känsla!
Här kom de första fram. Sedan blev de x10!
Utanför Silver Women med  Kvinnorna Catherine och Anne (tror vi, så många namn idag)
Det var jättekul att se deras verksamhet
Organization called Shofko, Nice work
Här ser man verkligen skillnad Rik/Fattig och hur nära inpå de lever!! Så lustigt det känns, eftersom det är väldigt åtskiljt i Sverige med rikare och "fattigare" områden. (Vänster - Kibera slummens ena hörn, Höger Höghus)
En PYTTE-liten del av Kiberaslummen, den är ofantligt stor!

Emma & Joseph (som är minst lika busig som Mike!!) testar kamerans självutlösare


STORA paraboler!!



Sandy Noemi Elin



PUSS!



Vi vid en fin buske i Kibera. Inte bara smuts och elände, utan även guldglimtar och hopp :)
KRAM från tjejerna

Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *

Kvällen och Bilder från dagen

Nu är vi hemkomna från den Etiopiska Restaurangen där vi åt med en hel massa svenskar. Det var lite speciell mat, den kenyanska maten är so far mycket godare :-) En tradition var att man tillsammans med kaffet åt popcorn! Lustigt! Popcornen gick dock inte till kaffedrickaren...
Men idag ska vi inte skriva massor, utan det blir bilder istället :-)
Vi börjar med bilderna vi utlovade igår : På 2 av de 4 flickor vars skolgång vi stödjer, som vi träffade igår

Jane



Nelly!



I Kibera: Barnen kom springande för att få ta på oss mzungos. Undrar om det är lyckobringande eller något?
De kom och sprang allt de kunde, hela tiden, bara för att lägga handen på en. Sjuk känsla!
Här kom de första fram. Sedan blev de x10!
Utanför Silver Women med  Kvinnorna Catherine och Anne (tror vi, så många namn idag)
Det var jättekul att se deras verksamhet
Karo
Vi vid en fin buske i Kibera. Inte bara smuts och elände, utan även guldglimtar och hopp :)

Kvällen och Bilder från dagen

Nu är vi hemkomna från den Etiopiska Restaurangen där vi åt med en hel massa svenskar. Det var lite speciell mat, den kenyanska maten är so far mycket godare :-) En tradition var att man tillsammans med kaffet åt popcorn! Lustigt! Popcornen gick dock inte till kaffedrickaren...
Men idag ska vi inte skriva massor, utan det blir bilder istället :-)
Vi börjar med bilderna vi utlovade igår : På 2 av de 4 flickor vars skolgång vi stödjer, som vi trää


~"~

Kibera

Hej kära bloggläsare!
Idag har varit en fullspäckad dag, vi har fått uppleva och se så mycket! Idag ägnades dagen åt att besöka det stora slumområdet Kibera och olika organisationer som arbetar där. Men vi kan ta det från början..
-~-
Idag vaknade vi tjejer innan männen, och igår gnällde de så dant om att vi var sena hela tiden! Så för att retas lite så satte vi oss vid frukost bordet och påbörjade måltiden, den tiden som var planerad dagen innan. När de inte kommit efter ett tag, gick vi för att banka på deras dörr. Vi möttes av förvånade blickar kan vi ju säga. ;-)
-~-
Vid 9-tiden kom vår matato (buss) och underbara John och vi körde bort till Kibera, där träffade vi vår älskade Josef! Vi promenerade ett tag på området och till slut kom vi fram till SilverWomen, en av de organisationer som var i Sverige våren år 2007. Och vilka otroligt gulliga barn det fanns där!! Det var dock hjärtekrossande att se hur de mindre barnen blev LIVRÄDDA för oss, bara för att vi var vita.. SilverWomen driver nu en förskola för barn i slummen som inte har råd att betala de dyra skolavgifterna.
-~-
Det är svårt att beskriva den känsla man får när man går igenom slummen och ser all fattigdom och misär. Självklart var det hemskt att se de förhållande som folk lever i, men på vissa sätt kunde man ändå se lite hopp. Flera organisationer fanns och fler startas för att hjälpa till, för att försöka förändra sättet människorna lever i. Törje, som varit i Kibera förr, såg inte någon större förändring dock, så det finns mycket åsikter och många frågor att ta ställning till. Det är svårt att beskriva allt, och man behöver nog uppleva det för att förstå. Förutom SilverWomen besökte vi WayoWayo (som även de var i Sverige år 2007), Carolina for Kibera och Shofco. Alla de arbetar för att hjälpa, vilket är fantastiskt att se!
-~-
Något annat ganska speciellt när vi gick på "gatorna" i slummen och barnen såg oss, så började de skrika och ropa snabbt efter oss "How-are-you-how-are-you-how-are-you-how-are-you". Så söta och så gulliga, det verkade vara en hälsningsfras, som troligen var den enda engelska de kunde. Precis som igår kom många fram för att känna på vår hud och vi fick hela tiden höra "mzungo" (=viting). Senare under dagen besökte vi även en marknad för att se vad Kenya har att erbjuda oss shopping-galningar, då fick vi höra "Look, a group of mzungos" som om vi vore djur eller en annan ras! :-P
-~-
Nu måste vi rusa, vi har träffat Peo, Noemi, Petronilla, Hans och Christina (som driver ett hotell på Lamu) och ikväll ska vi ut på restaurang med en massa svenskar! :-) Vi kanske hinner lägga upp lite bilder senare.
Ha det bra där hemma!
Kram Kram

Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *

Intryck...

Hej våra svenska läsare!

Idag stod skolan Maria Immaculata på schemat. Vi fyra vaknade runt 08.00 efter en hel natt med ostörd sömn. Tydligen hade det under natten varit världens åskknallar, vilket väckt båda Törje och Micke, men vi sov så tungt efter den långa uttröttande flygresan så varken åska eller grodor (!) kunde väcka oss. På kvällarna när mörkret kommer kryper grodorna fram och börjar kvacka (låter som "plopp") i kör. Säkert hundratusentals... Sandy trodde först det var ett envetet bilalarm, vilket kanske skvallrar om vilket oljud de små liven för...
Vid 10.00 kom John och vår driver Chomari med vår Matato och färden genom Nairobi började. Det var extremt skumpigt, och säkerhetsbälten var det inte så bra med! Hakuna Matata! Flinka och händiga som vi är fixade vi det hela.  Vägguppen som finns i hela Nairobi är ungefär dubbelt så höga som våra, toppiga och de flesta finns i backar. Man lättar (INTE bildligt talat) från sätet!
På vägen fick vi se många saker som gjorde avtryck. Vi kom efter fem minuters bilfärd in ett riktigt fint området (efter ett tag kom även Presidentens hus), men alla fina hus låg på vänster sida. På höger sida däremot låg små skitiga skjul, som taget från slummen. Nairobi är en mycket mångsidig stad!
Skyskrapa...
One block away...

Detta är tydligen ett mentalsjukhus. Vad tror ni, blir man frisk eller sjukare här?

Efter ca 50 minuters skumpig men härlig bilfärd med massa nya så stannade vi för att plocka upp vår alldeles egna pastor: Give it up for mr JOSEF. Vi kan väl säga som så: Vi föll alla handlöst!! Josef är en av grundarna til PendoAmani, den kenyanska organisation, en gammal vän till Mike och en av världens trevligaste och gulligaste människa! Efter en heldag spenderad med Josef kändes det som om vi känt varandra hela livet och var bästa vänner. We love him! Vi bjöd genast med honom till imorgon, vill träffas så mycket som möjligt.
Väl på Maria Immaculata blev vi varmt mottagna av alla barnen och fick sedan en rundtur av Sister Martha, en väldigt trevlig nunna. Vi fick sedan vara med på en lektion på deras kindergarden (någon slags pre-school, de var ca 3 till 5). Barnen var supersöta och trevliga. De hade en engelskalektion (från och med klass 1 så hålls alla lektioner bara på engelska, och inte på modersmålet kiswahili). 

Alla var jätteduktiga och var ivriga att visa sina kunskaper i läsa och skriva!
De var väldigt sociala och intresserade. Så söta människor!
Mzungo = Intressant. Micke i röd keps. Det är Josef ni ser i svart skjorta!!
...
Efteråt hade vi fyra en workshop med jämnåriga tjejer och det var SÅ roligt att utbyta lite tankar, runt utbildning och framtid främst. Det var riktigt trevligt. Vi märkte en direkt skillnad från när det var vuxna i rummet och när de gick och vi alla var jämnåriga; det blev betydligt mer avslappnat och vi kunde interagera på helt annat plan. Vi väldigt lika på vissa sätt men självklart även i helt olika sitsar. De flesta ungdomar vi mött är så drivna och målmedvetna, om vad de vill studera till och hur deras framtid ska se ut. Vi fyra däremot hade desto mindre bestämda planer! Sedan följde vi med dem på lite lektioner!
Vi träffade även en av våra flickor, Jane (Vi tog in henne i början av året). Det var väldigt trevligt! Bilder kommer senare.
...
Vi åt mango idag. Det var MYCKET godare än hemma. (Smakade som glassen "Solero" som fanns när vi var små..)
...
Sen åkte vi vidare till en mindre slum i Nairobi, den hette Baba dogo och Josef hade vuxit upp i närheten, och bott i själva slummen i 5 år som vuxen. Vi fick träffa mammorna till två av de flickorna vi stödjer och det var väldigt jobbigt. Vi fikade med Josef, hade trevligt och hann även med ett litet oformellt möte om framtid med mera, det var väldigt givande! Vi fick kolla på en lokal där vi eventuellt kan ha verksamhet i framtiden, mycket kul!
Sedan gick vi till Nellys (en flicka vars skolgång vi stödjer) skola och träffade hennes klass. De var väldigt glada och utåt och det var en skämtsam stämning. Där kan vi verkligen tala om att vi var MZUNGOs, vita personer. Vissa av barnen på skolan hade aldrig sett en vit person förut och var helt till sig. Det är inte oartigt att stirra här! Barnen undrade varför vi var vita i huden och ville ta på (dra i) våra hår och känna på det. Vissa var helt fascinerade av Elin T's hår - "det är ju vitt!". Det gick 1600 barn i skola där vi var! Och det var bara en del av skolan. Det är Östafrikas största skola!
...
Vi åt slutligen kvällsmat på Java House. Mat + milkshake eller äpplepaj.. Mums!
Elin T's fina hemmabygge på myggnät (handy!)
Emmas redan halvklara myggnät...
Elin A's garderobsupphängning ;)
Sandys fuskbygge...
...
Godnatt kära läsare om ni orkat ta er igenom dagen såhär långt.
Asante sana! Kuwa na msiku Mwema!
...
Ps. Detta är our home in Kenya

Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *

Intryck...

Hej våra svenska läsare..
Idag stod skolan Maria Immaculata på schemat. Vi fyra vaknade runt 08.00 efter en hel natt med ostörd sömn. Tydligen hade det under natten varit världens åskknallar, vilket väckt båda Törje och Micke, men vi sov så tungt efter den långa uttröttande flygresan så varken åska eller grodor (!) kunde väcka oss. På kvällarna när mörkret kommer kryper grodorna fram och börjar kvacka (låter som "plopp") i kör. Säkert hundratusentals... Sandy trodde först det var ett envetet bilalarm, vilket kanske skvallrar om vilket oljud de små liven för...
Vid 10.00 kom John och vår driver Chomari med vår Matato och färden genom Nairobi började. Det var extremt skumpigt, och säkerhetsbälten var det inte så bra med! Hakuna Matata! Flinka och händiga som vi är fixade vi det hela.  Vägguppen som finns i hela Nairobi är ungefär dubbelt så höga som våra, toppiga och de flesta finns i backar. Man lättar (INTE bildligt talat) från sätet!
Efter ca 50 minuters skumpig men härlig bilfärd med massa nya så stannade vi för att plocka upp vår alldeles egna pastor: Give it up for mr JOSEF. Vi kan väl säga som så: Vi föll alla handlöst!! Josef är en av grundarna til PendoAmani, den kenyanska organisation, en gammal vän till Mike och en av världens trevligaste och gulligaste människa! Efter en heldag spenderad med Josef kändes det som om vi känt varandra hela livet och var bästa vänner. We love him! Vi bjöd genast med honom till imorgon, vill träffas så mycket som möjligt.
På vägen fick vi se många saker som gjorde avtryck. Vi kom efter fem minuters bilfärd in ett riktigt fint området (efter ett tag kom även Presidentens hus), men alla fina hus låg på vänster sida. På höger sida däremot låg små skitiga skjul, som taget från slummen. Nairobi är en mycket mångsidig stad!
Parabolerna är ungefär fyra gånger så stora som våra (minst!).
Detta är tydligen ett mentalsjukhus. Vad tror ni, blir man frisk eller sjukare här?
Vi passerade väldigt många försäljare längs med vägkanterna. Överallt, vad som helst och vilka säljare sedan! Lars Håkansson med UF:are, prata om sann entreprenörskap!!
Väl på Maria Immaculata blev vi varmt mottagna av alla barnen och fick sedan en rundtur av Sister Martha, en väldigt trevlig nunna. Vi fick sedan vara med på en lektion på deras kindergarden (någon slags pre-school, de var ca 3 till 5). Barnen var supersöta och trevliga. De hade en engelskalektion (från och med klass 1 så hålls alla lektioner bara på engelska, och inte på modersmålet kiswahili). Alla var jätteduktiga och var ivriga att visa sina kunskaper i läsa och skriva!
De var väldigt sociala och intresserade. Så söta människor!
Efteråt hade vi fyra en workshop med jämnåriga tjejer och det var SÅ roligt att utbyta lite tankar, runt utbildning och framtid främst. Det var riktigt trevligt. Vi märkte en direkt skillnad från när det var vuxna i rummet och när de gick och vi alla var jämnåriga; det blev betydligt mer avslappnat och vi kunde interagera på helt annat plan. Vi väldigt lika på vissa sätt men självklart även i helt olika sitsar. De flesta ungdomar vi mött är så drivna och målmedvetna, om vad de vill studera till och hur deras framtid ska se ut. Vi fyra däremot hade desto mindre bestämda planer!
Vi träffade även en av våra flickor, Jane (Vi tog in henne i början av året). Det var väldigt trevligt! Bilder kommer senare.
Vi åt mango idag. Det var MYCKET godare än hemma. (Smakade som glassen "Solero" som fanns när vi var små..)
Sen åkte vi vidare till en mindre slum i Nairobi, den hette Baba dogo och Josef hade vuxit upp i närheten, och bott i själva slummen i 5 år som vuxen. Vi fick träffa mammorna till två av de flickorna vi stödjer och det var väldigt jobbigt. Vi fikade med Josef, hade trevligt och hann även med ett litet oformellt möte om framtid med mera, det var väldigt givande! Vi fick kolla på en lokal där vi eventuellt kan ha verksamhet i framtiden, mycket kul!
Sedan gick vi till Nellys (en flicka vars skolgång vi stödjer) skola och träffade hennes klass. De var väldigt glada och utåt och det var en skämtsam stämning. Där kan vi verkligen tala om att vi var MZUNGOs, vita personer. Vissa av barnen på skolan hade aldrig sett en vit person förut och var helt till sig. Det är inte oartigt att stirra här! Barnen undrade varför vi var vita i huden och ville ta på (dra i) våra hår och känna på det. Vissa var helt fascinerade av Elin T's hår - "det är ju vitt!". Det gick 1600 barn i skola där vi var! Och det var bara en del av skolan. Det är Östafrikas största skola!

Vi har äntligen en DVD på Together

Hel alla ni i Nairobi från oss i Sverige!
 
  Vad härligt att höra att allt gått så bra. Här är vinterkallt. Men....vi har äntligen en färdig DVD på föreställningen "Together"!!!!! Den innehåller Åtvidabergs och Kisas föreställningar. Martin kom till mig med omslaget igår. Det blev jätte fint.Så när ni träffar våra vänner på riktigt kan vi sitta här hemma och titta på föreställningen och minnas. Hälsa till alla med stora kramar.

Mimmi
Kwaheri!

p.s. vill någon köpa den så finns den hos mig

Karibu na Kenya

Hej alla hemma i Sverige!

Först innan vi börjar blogga om något annat: Flygresan gick JÄTTEBRA, maten var helt okej och allt flöt på bra(förutom att någon tappade sin biljett och någon annan nycklarna till sin väska) och vi tog hand om varandra bra. Guest House:t vi bor på (www.hibiscuskenya.com ) är überbra, underbara människor som driver det och en riktigt bra kock. Igår åt vi till exempel supergod kyckling med ris (ja, älskade mammor, kyckligen var ordentligt genomstekt) och till frukost har vi fått äta grymt goda pannkakor och äggröror!

Nu lite om dagen, flygplanet lämnade flygplatsen som beräknat vid 17.15 och mellanlandade sedan i Amsterdam. Det var jättevackert, solen hade gått ner och staden var upplyst av diverse lampor. I en låång kö bestående av männsikor från många länder väntade vi sedan på flyget som skulle vidare till Nairobi. Vi träffade en dam som skulle upptäcka obesökta ställen, lät spännande! Vi landande i Nairobi 05.00 svensk tid, 07.00 kenyansk tid.

Resan till Hibiscus tog ca en timme (mycket trafik) men det gjorde inget, det fanns MASSOR att kolla på. En sak som vi direkt lade märke till var att det inte existerar några som helst trafikregler. Det finns inga övergångsställen och människorna springer över vägarna, trots att de är lika trafikerade som E4:an!! Vi jämförde det med stora flockar av hjortar som skuttar över småvägarna hemma i Sverige, fast värre!

Vi har hunnit träffa två av våra kära kenyavänner, Mike och John. Vi har lite utflykter på gång och hinner inte skriva mer om alla fantastiska intryck från igår. Vi ska försöka skriva ett inlägg ikväll och lägga in lite bilder, men Internetuppkopplingen går inte att lita på. :-P Tur att vi har med en riktig karlakarl som kan allt som har med teknik och Internet att göra; Törje. Det är han som har fixat Internet:et nu, så han kan förhoppningsvis lösa det ikväll också! :-D

Vi hörs!

Kwaheri!


Flygplatsen i Linköping..


.. och flygplatsen i Nairobi, lite slitna efter en låååång dag/natt..

Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *

Bara några timmar kvar..

Hallå,

precis som rubriken säger så är det endast några timmar kvar till avgång! Klockan 17.15 lyfter planet från Linköpings flygplats för att föra oss närmre vår slutdestination: Nairobi.

De andra i vår ålder är i skolan, men vi har tagit ledigt för att kunna packa det sista och fixa i ordning oss själva (med andra ord, lugna ner oss en aning). Trots att det inte är första gången jag (Sandy) flyger så känner jag det där pirret i magen, att snart, snart ska vi åka! Väl på plats vet vi inte riktigt ännu hur det blir med uppdateringen av bloggen. En bärbar dator kommer att följa med ifrån Sverige och det kommer att finnas trådlöst Internet på vandrarhemmet där vi ska bo, men hur snabbt Internet det är vet vi ej. Därför har vi en gästbloggare här i Sverige som kanske kommer att blogga. Det är vår handledare, mentor och vän; Mimmi Ericsson. Hon hjälpt oss otroligt under projektens gång och skulle egentligen uppleva den här resan med oss, men det blir ju inte alltid som man vill. Vi kommer att sakna dig jättemycket Mimmi!!

Har inget mer att uppdatera er med för tillfället, nästa gång blir förhoppningsvis när vi är i Kenya! ;-)



Kwaheri!

Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *

Jambo! 2 dagar kvar...

Nu är det två dagar kvar till avfart. Bara söndag kvar att fixa packningen och dubbelkolla allt, sedan lyfter vi från Linköping Airport för vidare äventyr i vårt Kenya! Kan ni förstå? Jag (ElinT) kan inte. Dagen har som ni kanske förstått gått till att packa väskan, vikter och väskor hit och dit, något bland det svårare. Vad kan man ha på sig?!

Nu fixar jag med MP3-musiken till resan. Vi åker från Linköping 17.15 och kommer fram till Nairobi kl 07.00 (kenyan time), massa timmar! Flyget är sjukt stort, två mittgångar och nio säten bredd, alltså 3 säten - gång - tre säten - gång - tre säten.
Hur som helst, hade inte tänkt skriva ett långt inlägg om packning - jag antar att det läsare vill höra om är själva resan. Så därför laddar jag upp tre bilder från i maj 2010 när tolv av kenyanerna från de organisationer vi ska besöka kom till Sverige, så får ni en smakprov på i alla fall kenyanska underbara människor!

Snart ses vi igen!!!










Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *

Tre dagar kvar..

Jambo!

I Sverige är det snöoväder och i Kenya strålar solen, och snart är vi där! Ofattbart att vi snart landar i värme och sol, men det kommer inte att bli "semester" eller en enkel resa. Vi kommer att möta barn och ungdomar i slummen som lever ett riktigt jobbigt ett tufft liv, skiljt från vårt svenska vardagsliv.

Men det här ska inte bli ett sorgset inlägg icke, just nu sitter vi i möte tillsammans med våra föräldrar och Törje, läraren som ska följa med. Det sista kollas och reseprogrammet checkas, allt ser jättebra ut!

Just nu diskuteras det när man ska börja ta malariatabletterna. Senare i eftermiddag ska vi börja ta fram workshops och pyssla med fotoalbumen som vi ska ge till våra samarbetsorganisationer i Kenya. (Tack till Lars som stod ut med oss idag och hjälpte oss att skriva ut alla bilder!)

Rektor Kerstin Ahlgren har skrivit en kort artikel om oss på skolans hemsida, http://bildningscentrum.se . Kolla in den. :-)

Till alla er som träffat kenyanerna som var här i våras; Skriv jättegärna brev/vykort så kan vi leverera.

Kwaheri, hejdå!
Kenya Ung

Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *


Kenya-resan

Hallå,

Nu börjar det dra ihop sig, snart bär det av till Kenya! :-D Det känns ganska overkligt att om bara en vecka sitter vi på ett flygplan på väg till Kenya. Det ska bli så spännande, och roligt att träffa alla igen. I helgen tog vi det sista vaccinet: dukoral dos nummer två. Ingen höjdare precis, men det är sådant man får räkna med.
Just nu har vi fullt upp med de sista förberedelserna inför resan. Vi samlar fortfarande in leksaker (inte för stora dock), gärna barbiedockor eller mindre leksaksbilar, som ska gå till barnhemmet Gustaf Center i Kimilili. Även gamla mobiltelefoner och laddare tas gärna emot.

Fortsätt att följ oss under resan på den här bloggen!
Vi ses!
Kenya Ung

Ett stort tack till alla sponsorer som gjort denna resa möjlig!

Toolbox Sweden AB * G & J Henrikssons Måleri AB * Sandbergs Redovisning & Revision AB * Expander AB * Anders Hälsoklinik * ElektroTermo AB * Engströms Rör och Avloppservice * Falerum Kök AB * MK's Plåt & Vent AB * Åtvidabergs Hus och Takvåningar AB * Kulturhuset i Åtvidaberg * Åtvidabergs Sotning & Ventilationsservice * Åtvidabergs Rör AB * Åtvidaberg Hotell och Restaurang * Åtvidabergs Plåtslageri AB * Åtvidabergs Bygg Service AB * Mannes Bygg AB * Shell * Lina Nässén * Åtvidabergs Rotaryklubb* Folke Bernadottes Minnesfond * Programkontoret * Åtvidabergs Sparbank * Studieförbundet Bilda *


Kenya Ung

Jambo!

Vi är fyra tjejer som alla går sista året på gymnasiet (Elin Ahlström, Elin Thor, Emma Ahlström, Sandy Klaff) och vi kallar oss för Kenya Ung. Vi startade Kenya Ung i augusti 2008 som en dotterförening till Åtvidabergs Kenyaförening. Vi läser olika program – naturvetenskapliga respektive samhällsvetenskapliga – men går alla musikprofilen och har internationella frågor som ett gemensamt intresse. Under våra två första gymnasieår arbetade vi på åtskilliga sätt, exempelvis genom att sälja kenyanskt hantverk, anordna discon samt konserter, driva en Second Hand, skriva ansökningar och söka sponsorer, för att kunna finansiera ett projekt som vi kom att kalla TOGETHER. Detta projekt genomfördes i maj/juni 2010 och går att läsa mer om under rubriken Genomförda projekt. Under föregående höst har vi arbetat med att få ihop pengar till en resa till Kenya för att följa upp vårt projekt och för att knyta nya kontakter.

Tack för all hjälp och stöd vi fått under dessa år!

Kontakta oss på [email protected]

Genomförda projekt - Together

TOGETHER är namnet på det projekt som genomfördes i maj/juni 2010. Efter två års ideellt arbete blev det då möjligt för oss i Kenya Ung att bjuda hit tolv kenyaner, alla med en egen, mycket gripande livsberättelse. Hälften av dessa var från barnhemmet Gustaf Center, vilket ligger i bergsorten Kimilili i nordvästra Kenya. Barnhemmet har startats upp av Svenska Mount Elgonföreningen i Kisa, med vilka Åtvidabergs Kenyaförening har ett samarbete.  Resterade sex personer var från Nairobis slum och är en del av PendoAmani (Åtvidabergs Kenyaförenings samarbetsorganisation i Kenya).

Tillsammans med dessa tolv kenyaner genomförde Bildningscentrum Facettens musikprofil en kritikerrosad sång- och dansturné med sammanlagt tio föreställningar runt om i Sverige. Kenyanerna höll även i workshops om deras vardag och livet i Kenya på ett tjugotal ställen, främst i olika skolor. Dessa blev mycket uppskattade.

I och med TOGETHER skapades det ett oerhört engagemang att vilja hjälpa till, en vilja att lära och ta del av andras kulturer och att försöka förstå. En del av den vinst som vi fick från projektet har gjort det möjligt för oss att starta ett Internetcafé, samt påbörja ett arbete för att starta upp ett dagcenter kallat Zakale i slumområdet Juja utanför Nairobi. Där kan gatubarn ta del av olika aktiviteter inom bland annat musik, dans, teater och akrobatik. Resten av vinsten går till uppbyggandet av en musik- och dansskola knuten till barnhemmet i Kimilili. Projektet har även bidragit till att Åtvidabergs Kenyaförening har fått många nya medlemmar och måndasgivare som gör det möjligt att stödja flera kenyaners utbildning, bostad och mat. Vi har även sett ett enormt engagemang för fortsatt samarbete och nya projekt hos flertalet av de skolklasser som kenyanerna besökte. En klass har redan samlat in så pass mycket pengar att de kan stödja en flickas skolgång i Kenya. Även på vår egen skola har elever påbörjat nya projekt för att fortsätta samarbetet med Kenya och verka för ett rättvisare samhälle.


RSS 2.0